Willem II online
Home
Adverteren????
Disclaimer
Contact

De club

Algemeen
Historie
Erelijst
Stadion

Seizoen 2003-2004
Uitslagen
Topscorer
Stand
Selectie
Archief

Interactief

Gastenboek

Downloads

Wallpaper

Links

Willem II
HCE
Gouden Gids
Overige 

 Willem II online

Historie


1896-1905:
In 1896 komt Gerard de Ruiter naar Tilburg, hij loopt hier stage bij de werkplaats van de NS.
Hij is een liefhebber van het voetbalspelletje en hij gaat opzoek naar mensen die met hem een elftal willen vormen.
Op 12 augustus 1896 komen er in een cafť 12 personen bij elkaar. Zij besluiten om samen een elftal te geen vormen en zo doende richtte men een voetbalclub op. Deze was genaamd Tilburgia.
Op 12 januari 1898 wordt de naam verandert in Willem II. De club werd toen genoemd naar de prins van oranje en de latere koning Willem II.
Willem II begon met spelen in de Brabantse Voetbal Bond(BVB), maar in 1904 traden ze toe tot de Nederlandse Voetbal Bond(NVB). Ze hadden geen eigen veld dus de wedstrijden werden op verschillende velden gespeeld. Daar kwam in 1905 verandering in en Willem II ging zijn wedstrijden spelen op het terrein aan de Koningshoeven.

1906-1923:
Willem II speelde zijn wedstrijden nog steeds op het terrein aan de Koninghoeven wat van de familie Van den Bergh is, deze familie verzorgde ook de rood-wit-blauwe shirts. Het Zuiden telde in het begin niet echt mee in het voetbal het waren vooral de clubs uit het Westen die de prijzen wonnen, hieronder behoorde ook Sparta.
In 1916 was er een club uit het Zuiden die daar verandering in bracht dit was Willem II. Willem II won namelijk in dat jaar het kampioenschap. Het elftal bestond toen uit: Walter van den Bergh, Harrie van Gerwen, Louis Marsť, Pim Versluys, Harrie Mommers, Louis Schollaert, Harrie van Asten, Jos van Son, Toon van Son, Tinus van Beurden, Jef Briaire.

1924-1939:
Toen in Tilburg het Wilhelminakanaal werd aangelegd moest Willem II opzoek gaan naar een nieuwe locatie om hun wedstrijden te spelen.
In 1924 sloot Willem II een huurcontract met het Roomsch Katholiek Tilburgsch Sportpark aan de Goirleseweg in Tilburg.
Willem II speelde de eerste wedstrijd in het nieuwe onderkomen voor zo'n 6000 toeschouwers tegen EVV Eindhoven. De tricolores wonnen de wedstrijd met 6-2.

1940-1944:
In de oorlog voetbalt Willem II gewoon door en in 1943 wordt Willem II kampioen van de 1ste klasse Zuid. In 1944 wint Willem II de NVB beker.
Het stadion aan de Goirleseweg heeft in de oorlog zwaar te verduren. Bombardementen vernielen delen van het stadion en de omwonenden namen het hout van het stadion mee om in de kachels op te stoken.

1945-1954:
Na een zware oorlog heeft het Tilburgsch Sportpark geen geld meer om het stadion op te knappen. De gemeente koopt het stadion en zet er een nieuw stadion neer.
In 1948 vind de opening van het stadion plaats ook al is het nog niet helemaal af. In de tijd dat er een nieuw stadion werd gebouwd speelde Willem II zijn wedstrijden op het terrein van stadsgenoot NOAD.
In 1950/1951 wordt Willem II afdelingskampioen. In deze jaren beleefd Willem II gouden tijden. In 1951/1952 wordt Willem II weer op het hoogste niveau kampioen van Nederland. Het kampioenschap werd op zeer mooie wijze binnengehaald.
De club bleef niet alleen ongeslagen, maar het werd zelfs kampioen zonder puntverlies. Dit is nooit eerder voorgekomen en zo schrijft willem II geschiedenis. Dit kampioenselftal bestaat uit: Cees Botermans, Jef Martens, Piet van Beers, Janus Wagener, Frans van Loon, Rinus Formannoy, Jo Mommers, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere, Jan van Roessel en Toon Becx en de vaste invaller dat jaar was Gerrit Verreyt.

1954-1962:
In 1954 zijn er in de strijd om de titel 4 Brabantse clubs actief, namelijk NAC, PSV EVV Eindhoven en natuurlijk Willem II.
Willem II behaalt uiteindelijk het kampioenschap.Dit elftal bestond uit: Chris Feijt, Jan Smolders, Jo Mommers( hij werd wel in de kampioenscompetitie vervangen door Piet van Bladel, Rinus Formannoy, Frans van Loon, Piet van Beers, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere, Jan van Roessel, Jan Brooijmans en Toon Becx.
Met het behalen van het kampioenschap heeft Willem II recht op Europees Voetbal, maar omdat de club niet genoeg geld heeft laten ze dit over aan PSV.
In 1954 wordt het semi-professionele voetbal ingevoerd. Hieraan deden Willem II, NOAD en Longa mee. Dit was een zware stap en ging niet makkelijk.
Het professionele voetbal had geen positieve invloed op het voetbal van Willem II. Willem II degradeerd naar de Eerste divisie. Willem II koopt de Duitser Kurt Zaro. Zaro speelt zeer goed en blijkt een aanwinst voor Willem II. Er komen ook meer toeschouwers naar het stadion om te kijken naar Kurt Zaro.
Er werden in 1958 fusiepogingen ondernomen om van NOAD, Longa en Willem II een club te maken. De fusiepogingen lopen later op niets uit.

1963-1973:
Het gaat nog steeds niet goed met Willem II. De club verkeert steeds in geldnood en op sportief opzicht gaat het ook niet goed. Willem II degradeert in 1962/1963 naar de Eerste divisie. In het KNVB-bekertoernooi gaat het wel goed met Willem II. Willem II komt in de finale tegen ADO Den Haag en ze wonnen die finale met 0-3.
Doordat Willem II de beker wint mogen ze meedoen aan de Europacup. Ze worden gekoppeld aan het grote Manchester United. Willem II werkt de wedstrijden af in het stadion "de Kuip", omdat Willem II geen lichtinstallatie heeft.
In "de Kuip" voetbalt Willem II goed en houd Manchester United op 1-1. In de return tegen Manchester United had Willem II weinig in te brengen en gingen de tricolores met 6-1 ten onder.
In 1963-1973 speelt Willem II vooral in de Eerste divisie op een paar seizoenen na. In die tijd wordt er gewerkt aan reorganisatieplannen en heeft de club nog steeds financiŽle zorgen.

1974-1982:
In 1974 opent Willem II het eerste jeugdinternaat van Nederland. De trainer Jan de Brouwer voorspelt een verbetering, maar deze voorspelling komt niet uit. Willem II eindigt teleurstellend op de 18e plaats. Toen ze weer in de Eerste divisie speelde kwamen er in plaats van een paar duizend mensen een paar honderd nar het stadion.
Rond 1977 gaat het voetballend al een heel stuk beter. In het seizoen 1978/1979 gebeurt iets wat niemand verwacht Willem II promoveert naar de Eredivisie.
De financiŽn blijven nog steeds zorgwekkend.

1982-1984:
Dan breken voorde Tilburgse club zware tijden aan. De FIOD komt bij Willem II op bezoek en ze houden een onderzoek naar de financiŽle zorgen van Willem II. Uit het onderzoek blijkt dat Willem II een grote schuldenlast heeft.
Een faillissement dreigt voor Willem II. Op 28 juni 1982 verleent de Rechtbank Willem II sursťance van betaling.
Er wordt een ander bestuur aangesteld onder leiding van Wim Groels. Het nieuwe bestuur zet een saneringsplan op papier en ze gaan met de crediteuren praten over de schuld. Dit is het begin voor de wederopstanding van Willem II.
Na dat alles gesaneerd was heeft Willem II nooi meer een negatief saldo gehad, dit is een unicum in het Nederlandse voetbal.

1985-1996:
Na de financiŽle zorgen gaat het weer heel goed met Willem II. Het voetbal gaat vooruit en de opleiding gaat heel goed. Er wordt een clubhuis gebouwd waar voor de supporters veel activiteiten worden gehouden.
Op 31 mei 1987 keert Willem II weer terug in de Eredivisie. Sinds die tijd wordt er fris aanvallend voetbal gespeeld. In het eerste seizoen in de Eredivisie behaalt Willem II de vierde plaats.
Door alle sportieve prestaties wordt Willem II uitgeroepen tot club van het jaar in 1987 en in 1990.
Op 31 mei 1995 bereikt Willem II weer een hoogtepunt in de historie. Er wordt namelijk op die dag een geheel nieuw stadion aan de Goirleseweg geopend door burgemeester Brokx. Dit nieuwe stadion biedt plaats voor 14.700 toeschouwers.
De club bezit een mooi modern stadion en een professionele organisatie. Met trots viert Willem II op 12 augustus 1996 haar 100 jarig bestaan. Dit bstaan kan helaas niet meer gevierd worden met spelers als Marc Overmars, Jean-Paul van Gastel en Jaap Stam. De transfersom die Willem II heeft ontvangen verzacht de pijn enigzins.

1997-1999:
In juni 1997 wordt Co Adriaanse aangesteld als trainer/coach van Willem II. De start van Adriaanse is matig, maar naar verloop van tijd begint de visie van Adriaanse vruchten af te werpen en steeds meer Tilburgers komen naar het stadion om te kijken naar de verrichtingen van Willem II.
Willem II eindigt op de vijfde plaats en gaat naar 35 jaar weer Europees voetbal spelen. De Tricolores loten Dinamo Tblisi in de eerste ronde. De Tilburgers winnen eenvoudig met tweemaal 3-0.
In de tweede ronde ontmoet Willem II Real Betis Sevilla. Deze club is echter van een iets te groot kaliber. Na een 1-1 gelijkspel in Tilburg gaat Willem II in Sevilla met 0-3 ten onder.
Het tweede seizoen onder Adriaanse wordt nog mooier dan het eerste Willem II speelt het mooiste voetbal van Nederland en behaalt na een matige eerste helft van het seizoen de tweede plaats op de ranglijst die recht geeft op voetbal in de Champions League.
Deze plaats in de Champions League werd behaald met de volgende elf:Jimmy van Fessem, Geoffrey Prommayon, Sami Hyypiš, Raymond Victoria, Delano Hill, Adil Ramzi(Ousmane Sanou), TomŠs GalŠsek, Arno Arts, Jatto Ceesay, Mariano Bombarda(Mark Schenning), Yassine Abdellaoui(Erwin Hermes).
Na het behalen van de Champions League stijgt de verkoop van de seizoenkaarten en in recordtijd zat Willem II boven de 10.000 seizoenkaarten. Op het VVCS-voetbalgala wordt de club gekozen tot Club van het jaar en Co Adriaanse krijgt de prijs Coach van het jaar.

2000 - heden:
Willem II werd voor de Champions League gekoppeld aan Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux.
De resultaten in de competitie waren in het begin ook goed naar vier wedstrijden stond Willem II nog op de gedeelde 2e plaats.
Hieronder staan de uitslagen van Willem II in de Champions League.
Willem II - Spartak Moskou 1-3
Willem II - Girondins de Bordeaux 0-0
Willem II - Sparta Praag 3-4
Spartak Moskou - Willem II 1-1
Girondins de Bordeaux - Willem II 3-2
Sparta Praag - Willem II 4-0
Willem II nam al snel afscheid van de Champions League, maar het was een fantastische ervaring.
Nadat Willem II was uitgeschakeld ging het in de competitie steeds slechter en een hoge klassering zat er niet meer in. Co Adriaanse vond dat er niets meer uit de groep te halen viel en besloot in te gaan op ee n aanbieding van Ajax om trainer te worden in seizoen 2000-2001.
Hij zou wel het seizoen bij Willem II af te maken, maar na de teleurstellende wedstrijd tegen Cambuur besloot Co Adriaanse tot ieders verbazing voortijdig op te stappen bij Willem II. Dit werd hem niet in dank afgenomen door de supporters.
Hans Westerhof neemt in het seizoen 2000-2001 de plaatst van Co Adriaanse in. Westerhof kan echter niet het resultaat bereiken waar de supporters op hopen. In het tweede jaar onder Westerhof neemt de kritiek op Westerhof toe en hij besluit aan het eind van het seizoen op te stappen bij Willem II. Er worden verschillende namen genoemd, maar uiteindelijk wordt Mark Wotte de nieuwe trainer.
In het eerste seizoen onder Wotte liep het ook niet vlot bij de Tricolores en ze behalen een teleurstellende 11 plaats in de Holland Casino Eredivisie.


 

 

 Advertentie


Copyright © Willem II online 2003-2004.